study plus works

alhamdulilah , syukur kepada ALLAH SWT , sudah selamat seminggu aku menjadi seorang pelajar pra-universiti atau lebih dikenali sebagai form six . . yes , macam yang korang baca kat atas tu . . aku belajar sambil berkerja . . ramai yang bila tahu situasi aku akan bertanya soalan-soalan yang aku agak dah hafal apa yang akan keluar dari mulut mereka seperti :

* "tak penat ke ?"  *"boleh ke bawak ?"  *"cukup ke rehat? ' and so on . .






bagi aku tidak ada istilah penat , letih selagi adanya semangat . . yes , siapa kata aku tak rasa penat . . rasa penat tu . . tapi aku tak tahu kenapa bila aku hanya tidur untuk 4 jam dan bangun untuk ke class , aku boleh bangun dan bersiap macam aku dah tidur 8 jam . . mungkin ini semua kerana aku semangat . . semangat untuk belajar dan untuk berkerja . . dua2 aku minat . .

saranan aku untuk mereka yang rasa nak berkerja sambil belajar . . 


SEMANGAT ! 

korang kena da semangat yang kuat , tanamkan dalam hati sebab dan matlamat korang . . macam aku sendiri , aku selalu ingatkan dalam diri aku , bila nak pergi class aku akan cakap "nie je oeluang yang aku ada untuk belajar , once aku sia-siakan , nescaya aku akan menyesal tahap cimpazi " when aku nak pergi kerja pulak . . walaupun penat aku akan cakap "sabar ima , penat kau akn hilang bila tengok gaji nanti :) " serius . . ayat2 ini memang berkesan . . dia buat aku bersemagat . .


MINAT 

as long kau minat buat benda tu dan tak aras terbeban , just go on . . hye , peduli lah orang nak kata apa , as long kau tahu apa yang buat itu betul dan ada kesan positifnya . .

PERANCANGAN MASA

bila kau kerja then kau study , believe me kau akan rasa tak cukup masa . . rasa macam amasa nie kejam sangat dengan kau . . cepat je berlalu . . haa , ini time lah kau guna kebijaksaan kau untuk buat perancangan masa . . dan please be displin kay ! tahu susah . . tahu berat tapi ini lah dugaan kau . .

bagi aku selagi aku ada kemahuan , semangat , minat dan perancangan masa yang elok , insya-ALLAH . . dengan izin-NYA aku boleh . . aku kuat . . yang penting niat itu harus betul . . okey lah . . sampai sini dulu aku buat coretan . . pluss , apa yang aku cakap ini untuk note for myself to , adatlah manusia kan aku pun ada kala akan terlupa dan give up juga . . study plus works that me :) 

ske like lah.. :) ta ske?? sila komen.. :)

8 berceloteh:

hana hadi said...

kerja apa?

hana xpenah keja masa belajar. kalau lepas spm sementara tunggu belajar pernah la.. hehe

Cik Bluewendy Wendy said...

serius rajin btol adik akak sorg nih.. pape pon, GOOD LUCK!! okiess.. do ur best.. u have the passion n i think i will not worry about it.. hehe.. terspeaking plak.. :P

ciksmile said...

goodluck study :)

zulhilmi tempoyak said...

study rajin2 na... nnt bleh mai pinang den ni.. ;p

It's Me said...

Tips! Sharing is caring. Semangat itu penting. Moganerjaya dalam hidup xD

syafiqakarim said...

alhamdulillah. kalau takde apa aral,
ok lah tu. :)

heirizalieyana said...

follow sini 450

Nur Aqilah said...

jom join GA ni. http://nuraqilahmuhamadnazori.blogspot.com/2013/05/1st-mini-giveaway-by-nina.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...